PERSONATGES I VESTUARI

LLUCIFER

  • La característica principal de la seva indumentària és la capa, de la mateixa roba que la dels diables (arpillera, loneta o lli). És llarga, de vol ample i cobreix les espatlles i el pit. Conté una sobre-capa al voltant del coll amb forma de serra. 
  • La decoració és genèricament d’animals fantàstics, figures infernals o altres al·legòriques del ball amb distincions personals de cada Llucifer.
  • La capa va folrada amb cotó vermell, i es subjecta al coll amb veta.
  • Els pantalons són de “roba de matalàs” a ratlles blanques i blaves. Són de cotó i es subjecten a la cintura amb una veta, i a sobre s’hi col·loca una faixa blava.
  • El calçat és d’espardenya de vetes negres, amb mitjons blancs de cotó.
  • També porta un barret de copa alta de color negre, pintat també amb al·legories infernals.
  • Com a insígnia d’autoritat duu un ceptrot, el qual es decora amb al·legories infernals amb distincions personals de cada Llucifer. Està compost per un bastó/pal de fusta o ferro allargat, el qual és de forma cilíndrica i ronda sobre els dos metres d’alçada. Al capdamunt hi ha una estructura de ferro quadrada de la qual hi surten els ferros (hi poden anar de tres a 5 ferros).

LA DIABLESSA 

El seu vestit consta de tres peces: capa, pantalons i faldilleta.

La tela de la capa i la faldilleta és de sarja o loneta de colors blau i vermell.

La capa de color blau,  porta dos botons grans (ficticis) de color groc, va folrada amb roba de cotó de color vermell. La caputxa es de color vermell amb dues banyes grogues, i va folrada amb roba de cotó de color blau.

La decoració és similar a la dels diables, essent principal el dibuix d’un sol a la part central de l’esquena.

La faldilleta és de color blau i folrada de vermell, amb el mateix tipus de pintures amb al·legories infernals que la capa. Dóna la volta sencera al cos i es subjecta a la cintura amb veta.

Tant la capa com la faldilla porten a tot el voltant un rivet de color vermell.

Els pantalons, d’arpillera, loneta o lli, són com els dels diables, però amb una decoració lleugerament diferent.

El calçat és d’espardenya de vetes negres, amb mitjons blancs de cotó.

Porta una maça de fusta tornejada amb una esfera a l’extrem superior, on hi trobem el ferro per col·locar-hi la pirotècnia. Aquesta va pintada de la següent manera: el mànec de color fusta, el bastó de color verd oliva, les juntures de baix i de dalt de color groc, la juntura central de color vermell, i la bola de color vermell.

ELS DIABLES 

El seu vestit consta de dues peces: capa i pantalons.

La tela pot ser de roba de sac (arpillera), o bé de loneta o lli (sempre roba gruixuda i de cotó o similar). La capa, amb forma de jaqueta, va folrada amb roba de cotó de color vermell. Aquesta porta una caputxa amb dues banyes de color vermell, i quatre botons (ficticis), dos de color blau i dos de color vermell. Aquesta es duu tirada a les espatlles i es subjecta al coll amb veta.

La decoració consisteix en pintures geomètriques i diabòliques, essent la principal un aligot a la part central de l’esquena, d’un sol cap, mirant cap a l’esquerra.

Els pantalons són de la mateixa tela que la capa, i estan decorats amb unes pintures geomètriques.

El calçat és d’espardenya de vetes negres, amb mitjons blancs de cotó.

Porten una maça de fusta tornejada amb un tac de fusta amb forma de bota a l’extrem superior, on hi trobem el ferro per col·locar-hi la pirotècnia. Aquesta va pintada de la mateixa manera que la maça de la Diablessa.

ELS FOGALLS

 

Vesteixen igual que els Diables, un pantaló i una jaqueta amb caputxa de roba de sac, tot pintat amb al·legories infernals. La jaqueta la duen tirada a les espatlles i a la caputxa hi porten dues banyes de color vermell.

El calçat és d’espardenya de vetes negres, amb mitjons blancs de cotó.

La seva tasca és acompanyar al Llucifer, a la Diablessa i als Diables, i encendre les carretilles d’aquests.

ELS TIMBALERS 

 

Vesteixen un pantaló d’arpillera, loneta o lli, pintat igual que el dels diables, i porten una faixa de color vermell.

El timbal és de fusta, amb dues membranes de cuir que es tensen mitjançant unes cordes. Presenta una pintura de fons blau amb triangles grocs. Els cercles estan pintats de color vermell.

SANT MIQUEL I L’ÀNGEL 

 

Ambdós vesteixen una túnica de ras, de seti o de cotó, cenyida a la cintura amb un cordó daurat. La de l’Àngel de color blanc i la de Sant Miquel de colro blau, ambdues amb rivets daurats.

Al cap hi poden dur una corona, una diadema o bé una corona de flors.

El calçat és d’espardenya de vetes blanques, sense mitjons.

Porten un escut de fusta pintat amb algun dibuix al·legòric de la lluita del bé i el mal, i una espasa de fusta.

Fontanals logo
Diputació de Barcelona